فهرست مطالب

دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 72، پاییز 1391)

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 72، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معصومه حسنی طباطبایی، ایوب پهلوان، اسماعیل یاسینی، منصوره میرزایی، سکینه آرامی، حمید کرمانشاه، حمیدرضا پور رودسری، سید حسین بصیر، طاهر اکبری سعید، حامد حسنی صفحات 151-158
    زمینه و هدف
    اخیرا نگرانی هایی درمورد اثر ذرات آزاد شونده از کامپوزیت ها بر روی سیستم تولید مثل مطرح شده است. هدف این مطالعه تعیین اثر توکسیک یک کامپوزیت دندانی هیبرید بر سیستم تولید مثل موش های نر بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه حیوانی، 20 موش نر سوری در 2 گروه تقسیم شدند. در گروه تست، ذرات آزاد شده از نمونه های ساخته شده از کامپوزیت Filtek Z250 به درون محلول اتانول 75% به صورت روزانه به مدت 28 روز به موش های نر تجویز شدند. در گروه کنترل، از اتانول 75% بدون قرار دادن نمونه های کامپوزیتی استفاده شد. سپس شاخص های تغییرات وزن بدن، وزن بیضه ها، تغییرات وزن بیضه ها به وزن بدن، حجم بیضه، میزان اسپرم های متحرک، میزان اسپرم های زنده، میزان ذخیره اپیدیدیمی اسپرم و تولید روزانه اسپرم در موش ها بررسی شدند. 4 موش نر در هر گروه در تست آمیزش با موش های ماده شرکت کردند. سپس تعداد موش های حامله، تعداد کل بچه ها، تعداد بچه های زنده و مرده ثبت شدند. داده ها توسط تست های آماریRepeated Measure ANOVA، آزمون T و Chi-square Tests آنالیز شدند.
    یافته ها
    میزان اسپرم های متحرک و میزان اسپرم های زنده در گروه تست به طرز معنی داری در مقایسه با گروه کنترل کاهش پیدا کردند (001/0P=). اختلاف معنی داری در سایر شاخص ها در بین دو گروه مشاهده نشد (05/0
    نتیجه گیری
    ذرات آزاد شده از کامپوزیت مورد استفاده در این مطالعه نمی توانند سبب ناباروری موش نر شوند ولی این ذرات به صورت بالقوه می توانند سبب ایجاد اختلالاتی در سیستم تولید مثل شوند.
    کلیدواژگان: باروری، رزین کامپوزیت، متاکریلات ها، موش
  • امیر علیرمضانی، محمدرضا پورمند، زینب کدخدا، عباس رحیمی فروشانی، فرزانه امین هراتی، صدیقه قورچیان، زهرا پاکباز، سید سعید اشراقی صفحات 159-165
    زمینه و هدف
    پریودونتیت یکی از شایع ترین بیماری های دهان و دندان می باشد که میزان شیوع آن در جوامع مختلف متغیر بوده و باکتری های زیادی در اتیولوژی این بیماری دخیل هستند. هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان فراوانی و شناسایی باکتری های غالب پریودونتوپاتوژن در مبتلایان به پریودونتیت با استفاده از دو روش کشت و مولکولی بود.
    روش بررسی
    در این بررسی صد نمونه از صد بیمار مبتلا به پریودونتیت بالغین شامل 62 نفر زن و 38 نفر مرد با دامنه سنی 75-24 سال (میانگین 5/11±49 سال) مراجعه کننده به بخش پریودنتیکس دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران برداشت و با استفاده از دو روش کشت و مولکولی مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون McNemar صورت گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 63 مورد به روش کشت، مثبت شدند که به ترتیب از 29 بیمار اگریگاتی باکتر اکتینومایستم کومیتنس (Aa)، از 20 بیمار پورفیروموناس ژنژیوالیس (Pg) و پروتلا اینترمدیا (Pi) جدا شد. به علاوه از 14 بیمار دو یا چند گونه باکتری به صورت هم زمان جدا شد. در روش مولکولی از این تعداد نمونه بیمار 64 مورد مثبت شد که به ترتیب از 18 بیمار Aa، از 13 بیمار Pg و Pi جدا شد، به علاوه از 33 بیمار دو یا چند گونه باکتری تواما جدا گردید.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش فراوانی باکتری های جدا شده در هر دو روش کشت و مولکولی به ترتیب مربوط به Aa، Pg و نیز Pi به دست آمد. اگر چه در این مطالعه اختلاف معنی داری بین روش کشت و مولکولی مشاهده نشد، ولی در تشخیص باکتری های مذکور روش مولکولی دارای دقت، اطمینان و سرعت قابل توجه می باشد. به هر حال برحسب شرایط و امکانات آزمایشگاه می توان از یک یا هر دو روش در تشخیص باکتری استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پریودنتیت، کشت، PCR (Polymerase Chain Reaction)، باکتری های بی هوازی (پورفیروموناس ژنژیوالیس، پروتلا اینترمدیا)، باکتری کاپنوفیل (اکتینومایستم کومیتنس)
  • مرضیه علی خاصی، مهناز ازشد، حکیمه سیادت، سوسن رحیمیان صفحات 166-173
    زمینه و هدف
    دستیابی به Passive fit در سوپرااستراکچرهای متکی بر ایمپلنت یکی از رموز موفقیت درمان های ایمپلنت می باشد. متغیرهای مختلفی این مسئله را تحت تاثیر قرار می دهند که یکی از آنها تکنیک قالب گیری می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی سه بعدی قالب گیری مستقیم و غیرمستقیم از سطح اباتمنت مولتی یونیت در طرح درمان All-On-4 بود.
    روش بررسی
    در این تحقیق یک ماگزیلای آکریلی تهیه شد و 4 مدل فیکسچر برنمارک به روش All-On-4 در آن قرار داده شد. اباتمنت های مولتی یونیت بر روی فیکسچرها بسته شد و دو تری اختصاصی باز و بسته جهت قالب گیری های مستقیم و غیرمستقیم تهیه شد. 10 قالب به روش مستقیم و 10 قالب به روش غیرمستقیم با استفاده از ترانسفرهای قالب گیری مربوطه تهیه شد. پس از تهیه کست ها موقعیت ایمپلنت ها در محورهای X، Y، Z، θ و r با استفاده از دستگاه Coordinate Measuring Machine (CMM) با مدل اصلی مقایسه شد. اطلاعات به دست آمده با آنالیز آماری T-test ارزیابی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد استفاده از تکنیک مستقیم به طور معنی داری از دقت بالاتری نسبت به تکنیک غیرمستقیم برخوردار بود (001/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه تفاوت معنی داری از نظر جابجایی چرخشی Δθ و جابجایی خطی Δr در دو تکنیک قالب گیری مستقیم و غیرمستقیم نشان داد. همچنین تفاوت آماری معنی داری در Δx، Δy، Δz دیده شد. براساس یافته های این مطالعه تکنیک قالب گیری مستقیم از دقت بالاتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: اباتمنت، جابجایی، تکنیک قالب گیری، ایمپلنت
  • بهناز اسماعیلی، آیناز بزازی، علی بیژنی صفحات 174-181
    زمینه و هدف
    کامپوزیت های قابل تراکم ویسکوزیته بالایی دارند و ممکن است با سطوح داخلی و نواحی سرویکالی به خوبی تطابق نیابند. در مطالعه حاضر ریزنشت روش های مختلف ترمیم کامپوزیت خلفی کلاس II بررسی شد.
    روش بررسی
    90 حفره پروگزیمالی در 45 دندان پرمولر سالم کشیده شده بدین ترتیب ترمیم شدند: گروه 1- کامپوزیت متراکم شونده به تنهایی (Filtek P60)؛ گروه 2- کامپوزیت هیبرید (Z250)+کامپوزیت P60؛ گروه 3: لاینر گلاس یونومر اصلاح شده بارزین (Vitremer)+کامپوزیت P60. بعد از غوطه وری در محلول فوشین 5/0%، نمونه ها برش داده شده و ریزنشت در کف جینجیوال درجه بندی گردید. یافته های حاصله با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و به کمک آزمون های آنالیز واریانس و آزمون Paried T-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در حفرات دیستالی، تفاوتی معنی دار بین گروه های 1 و 3 (01/0=P) و همچنین بین گروه های 2 و 3 مشاهده شد (03/0=P). تفاوت ریزنشت حفرات مزیال و دیستال در گروه های 1 (003/0) و 2 (005/0) نیز معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که کاربرد کامپوزیت Z250 تاثیری در کاهش ریزنشت ترمیم های خلفی کلاس II ندارد. درحالیکه استفاده از Vitremer در مارجین های جینجیوالی عاجی موجب کاهش ریزنشت می گردد.
    کلیدواژگان: کامپوزیت، ریزنشت، لاینر
  • مهدی تبریزی، هنگانه زندی، مریم کاظمی پور، فاطمه مختاری، عباس دهقانی صفحات 182-188
  • جلیل مدرسی، امیر رضا حشمت مهاجر، حسین عقیلی، مرتضی خورشیدی، فرامرز رستمی چاوشلو، امیر محمد مهابادی صفحات 196-201
    زمینه و هدف
    استفاده از پالپ تستر یکی از روش هایی است که در ارزیابی حیات پالپ کمک می کند. این تست حساسیت تکنیکی بالایی داشته و در صورت عدم استفاده صحیح می تواند سبب پاسخ های مثبت یا منفی کاذب شود. درخصوص محل مناسب قرار دادن پروب این دستگاه بر دندان ها اتفاق نظر وجود ندارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر محل قرارگیری پالپ تستر در پاسخ دندان های قدامی بالا بود.
    روش بررسی
    تعداد 378 دندان (126 سنترال، 126 لترال و 126 کانین) در 67 بیمار داوطلب 20 تا 35 ساله که فرم رضایت نامه آگاهانه را تکمیل کرده بودند انتخاب شدند. سطوح باکال، لینگوال و لبه انسیزال هر دندان به طور جداگانه توسط پالپ تستر الکتریکی تست شد و پس از ثبت داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و Repeated Measure ANOVA تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه دندان های سنترال نسبت به دندان های لترال و کانین به نحو معنی داری دارای آستانه حساسیت کمتری بود (001/0>P). همچنین لبه انسیزال در مقایسه با سایر سطوح به نحو معنی داری با تحریک کمتری پاسخ داد (008/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که بهترین محل جهت قرار دادن الکترود پالپ تستر در دندان، لبه انسیزال بود.
    کلیدواژگان: پالپ تستر، پروپ، دندان قدامی
  • نیلوفر شادمان، شهرام فرزین ابراهیمی، آرزو ابریشمی، هستی ستاری صفحات 202-210
  • فریماه سرداری، مرجانه قوام نصیری، نسرین امینی، برهمن سبزواری صفحات 211-216
    زمینه و هدف
    هدف از مطالعه حاضر بررسی آزمایشگاهی استحکام باند برشی آمالگام به عاج با استفاده از 4 سیستم چسبنده عاجی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تعداد 100 عدد دندان مولر انتخاب و پس از حذف مینا قرصی از عاج به ضخامت 3 میلی متر به دست آمد. هشتاد مورد از این قطعات با استفاده از آمالگام و 4 سیستم چسبنده (20=n) به ترتیب: گروه 1: Scotch Bond Multi-Purpose؛ گروه 2: One Coat Bond؛ گروه 3: PQ1 وگروه 4: Panavia-F و 20 مورد با استفاده از آمالگام و وارنیش ترمیم شدند. سپس نمونه ها پس از ترمیم به مدت 24 ساعت در انکوباتور 37 درجه سانتی گراد قرار گرفتند و درنهایت استحکام باند برشی به روش Push out اندازه گیری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون های One Way ANOVA و Duncan مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین استحکام باند برشی در گروه 1 معادل 9/8±03/21، در گروه 2 معادل 9±47/23، در گروه 3 معادل 8/8±16/13، در گروه 4 معادل 9/8±07/20 و در گروه 5 معادل 7/8±15/14 مگاپاسکال به دست آمد. نتایج آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که بین گروه های تحت مطالعه تفاوت معنی دار آماری وجود داشت که براساس آزمون Duncan این تفاوت بین گروه های 1 و 3 (008/0P=)، گروه های 1 و 5 (019/0P=)، گروه های 2 و 5 (0008/0P=)، گروه های 4 و 3 (018/0P=) و گروه های 4 و 5 (042/0P=) از نظر آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استحکام باند برشی در دندان هایی که توسط مواد ترمیمی و One Coat Bond به عنوان سیستم چسبنده ترمیم شده اند بیشتر از سایر سیستم های چسبنده بوده است.
    کلیدواژگان: آمالگام، استحکام باند برشی، سیستم چسبنده عاجی
  • حسین فلاح زاده، احمد حایریان، نادر بهرامی صفحات 217-223
    زمینه و هدف
    استفاده از واکاوی های اقتصادی، یکی از ابزارهای مناسب برای سیاست گذاری این منابع به صورت عادلانه و با رعایت اولویت هاست. هدف از این پژوهش، بررسی هزینه و درآمد واحد های بهداشت دهان و دندان مراکز بهداشتی درمانی در شهر یزد بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی و به روش مقطعی بر روی کلیه مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد که دارای بخش فعال دندانپزشکی بودند انجام شد. داده های مربوط به این بررسی، به صورت ماهانه و با مراجعه مستقیم به بخش های دندانپزشکی مراکز بهداشتی درمانی و براساس قبض های صادر شده و دفتر ثبت اطلاعات روزانه بخش های دندانپزشکی و مدارک موجود در مرکز بهداشت استخراج شده است.
    یافته ها
    هزینه صرف شده برای انجام خدمات بهداشت دهان و دندان در 6 ماهه دوم سال1387، در 13 مرکز بهداشتی درمانی شهرستان یزد، دارای بخش دندانپزشکی فعال، 500/887/557 ریال، نسبت درآمد به هزینه 34% بود و بیشترین خدمات ارایه شده مربوط به کشیدن دندان بوده و میانگین دندان های ترمیم شده در هر روز کاری 48/0 بوده است. بطور متوسط در طول 6 ماه 3/456 دندان کشیده شده است و در همین 6 ماه به طور متوسط 15 مورد جرمگیری در یک مرکز انجام شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به تعرفه پایین خدمات دندانپزشکی در مراکز بهداشتی درمانی و پرداخت یارانه به گروه های هدف، همواره هزینه واحدهای بهداشت دهان و دندان بیشتر از درآمد آن است.
    کلیدواژگان: واکاوی هزینه در دندانپزشکی، هزینه، درآمد، بهداشت دهان
|
  • Pages 151-158
    Background And Aims
    There is concern that leached components from dental composites may cause adverse changes in the reproductive health. This study aimed to assess the effects of leached components from a hybrid resin composite on the reproductive system of male mice.
    Materials And Methods
    In the present animal study, twenty adult Syrian male mice were divided into two groups of 10 mice each. In the test group, components which leached from samples made from Filtek Z250 resin composite into 75% ethanol were daily administered to the mice for 28 days. In the control group, the procedure was repeated in the same way as the test group but without placing composite samples in the solution. Then, the body weight, weights of paired testes, Gonado Somatic Index, sperm viability, sperm motility, epididymal sperm reserve and daily sperm production were recorded. Four male mice in each group were mated with untreated female mice for 10 days. After that, the number of pregnant females and number of infants were recorded. The data were analyzed using repeated measures ANOVA, Chi-square test and t-test.
    Results
    There was a significant reduction in the sperm viability and sperm motility of male mice in the test group compared to the control group (P=0.001). There was no any significant differences in other parameters between two groups (P>0.05).
    Conclusion
    This study showed that the leached components from resin composites cannot cause infertility but they could potentially cause some adverse effects on the reproductive system of male mice.
    Keywords: Composite resin, Fertility, Methacrylates, Mice
  • Pages 159-165
    Background And Aims
    Periodontitis is one of the most common oral diseases with the various incidence rates in different populations. A number of bacteria are considered as the major etiologic agents of periodontitis. The aim of the present study was to determine the prevalence of periodontopathogen bacteria in patients using both PCR and culture techniques.
    Materials And Methods
    In this study, one-hundred patients (including 62 females and 38 males with an average age of 49±11.5 years) with adult periodontitis referred to periodontics department of School of Dentistry/Tehran University of Medical Sciences were investigated. The samples were taken and sent immediately to the laboratory for culture and molecular evaluation. The PCR was performed using specific primers and the statistical analysis of data was performed using SPSS statistic software and McNemar test.
    Results
    The results demonstrated that the total detection rate in culture method was 64%. The rate of Aggregatibacter actinomycetemcomitans (Aa) was 28% which was significantly higher than that of Porphyromonas gingivalis (Pg) (6%) and Prevotella intermedia (Pi) (3%). 27% of cases showed mixed bacterial growth. 65% of patients were positive using molecular method. The rate of Aa (30%) was significantly higher than that of Pg (7%) and Pi (5%). The mixed PCR positive rate containing of Aa, Pg and Pi was (23%).
    Conclusion
    In this study, it was found that most of the bacteria isolated using culture and molecular methods were Aa, Pg and Pi, respectively. Although the detection frequencies of both techniques were similar, the specificity, sensitivity and bacterial detection speed of the PCR technique is obviously higher. Therefore, the use of molecular techniques is strongly recommended. However, both techniques seem to be suitable for microbiological diagnostics.
    Keywords: Periodontitis, Actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis (Pg), Prevotella intermedia (Pi), Culture, Polymerase Chain Reaction (PRC)
  • Pages 166-173
    Background And Aims
    Passive fit of prosthetic frameworks is a major concern in implant dentistry. Impression technique is one of the several variables that may affect the outcome of dental implants. The purpose of this study was to compare the three dimensional accuracy of direct and indirect abutment level implant impressions of ALL-ON-4 treatment plan.
    Materials And Methods
    A reference acrylic resin model with four Branemark fixtures was made according to All-On-4 treatment plan. Multiunit abutments were screwed into the fixtures and two special trays were made for direct and indirect impression techniques. Ten direct and ten indirect impression techniques with respective impression transfers were made. Impressions were poured with stone and the positional accuracy of the abutment analogues in each dimension of x, y, and z axes and also angular displacement (Δθ) were evaluated using a Coordinate Measuring Machine (CMM). Data were analyzed using T- test.
    Results
    The results showed that direct impression technique was significantly more accurate than indirect technique (P<0.001).
    Conclusion
    The results showed that the accuracy of direct impression technique was significantly more than that of indirect technique in Δθ and Δr coordinate and also Δx, Δy, Δz.
    Keywords: Abutment, Displacement, Impression technique, Implant
  • Pages 174-181
    Background And Aims
    Packable composites with high viscosity might not adapt properly to internal surfaces and cervical areas. The aim of this study was to assess the microleakage of class II posterior composite restorations performed using different methods.
    Materials And Methods
    Ninety proximal cavities were prepared in extracted sound premolar teeth, divided into three groups and filled as follows: 1- packable composite (3M filtek P60), 2-Hybrid composite (Z250) + P60 composite and 3- Resin-modified glass ionomer liner + P60 composite. Afterwards, the samples were immersed in 0.5% Foushin solution and sectioned. Gingival microleakage was then graded. Obtained data were analyzed using paired t-test and analysis of variance.
    Results
    In regard to distal cavities, significant difference was seen between the groups 1 and 3 (P=0.01) as well as groups 2 and 3 (P=0.03). Comparing microleakage of mesial and distal cavities, there was a significant difference in groups 1 (P=0.003) and 2 (P=0.005).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, application of Z250 composite had no effect on reduction of microleakage of class II posterior composite restorations. Vitremer liner decreased microleakage in dento-gingival margins.
    Keywords: Composite, Liner, Microleakage
  • Pages 182-188
    Background And Aims
    Calcium hydroxide has a pronounced antimicrobial activity against most of the bacterial species found in infected root canals and endodontic infections. It is one of the most frequently used intracanal medications in endodontic therapy. The objective of this study was to determine the antimicrobial efficacy of six calcium hydroxide formulations (mixed with saline, lidocaine 2%, chlorhexidine 2%, chlorhexidine 0.2%, Iodine Potassium iodide (IKI) 2%, and glycerin) on Enterococcus faecalis using agar diffusion test.
    Materials And Methods
    Twelve culture plates were incubated with Enterococcus faecalis. Five cavities were made in each plate with 5 mm diameter and 4 mm depth. Two plates were randomly considered for each calcium hydroxide formulation and filled completely with creamy mixture of tested materials. The plates were incubated at 37ºC for 48 hours. The diameter of inhibition zone around each well was recorded in millimetres and data were submitted to ANOVA and Tukey tests.
    Results
    The results of this study showed that all tested calcium hydroxide pastes had good antimicrobial activity. The antimicrobial activity of calcium hydroxide mixed with lidocaine, chlorhexidine 2% and IKI 2% were significantly greater than that of calcium hydroxide mixed with saline (P<0.001). No significant differences in the antimicrobial were found between the other groups (P>0.01).
    Conclusion
    Considering the results of this study, lidocaine 2%, chlorhexidine 2% and IKI 2% are suggested to be used for preparation of calcium hydroxide paste. Further studies with different methods are needed for confirming these results. Keywords:
    Keywords: Saline, Lidocaine, Cholorhexidine, Iodine Potassium iodide, Glycerine, Enterococcus faecalis, Calcium Hydroxide
  • Pages 189-195
    Background And Aims
    Although composite resin restorations have many advantages, they can lead to several clinical problems. The primary reason for these problems is microleakage. The aim of this study was to compare the rebonding effect on microleakage of class V composite restorations using two low viscosity resins.
    Materials And Methods
    In this in vitro study, 60 class V composite restorations were performed in buccal and lingual surfaces of human extracted premolars with the occlusal margin in enamel and the gingival margin in dentin/cementum. The teeth were randomly divided into 3 groups: (I) restorations with no rebonding, (II) restoration margins rebonded with an enamel adhesive (Margin Bond), (III) restoration margins rebonded with a specific unfilled resin. The specimens were then thermocycled and immersed in 0.5% fuchsin dye solution. The samples were sectioned longitudinally and observed under a stereomicroscope for assessment of microleakage. The data were analyzed by Kruskal-Wallis, Wilcoxon and Mann-Whitney tests. P<0.05 was considered as the level of significance.
    Results
    Statistical analysis showed a significant difference in the microleakage of gingival margins (P<0.0001), but not in enamel margins (P=0.148). Microleakage at the gingival margins of group (III) was significantly less than that of group (II). Group (I) showed the highest amount of microleakage.
    Conclusion
    Rebonding by a low viscosity resin reduces microleakage at the gingival margins of class V composite restorations, but has no significant effect on the occlusal margins.
    Keywords: Composite resin, Restoration, Microleakage
  • Pages 196-201
    Background And Aims
    Electric pulp testing is used for diagnosis of the pulp status. This test is technique sensitive and hence may elicit positive or negative false response in case of inaccurate use. The optimal site for placement of the probe tip has not been determined. The aim of this study was to evaluate the effect of pulp tester probe placement site on the response of maxillary teeth.
    Materials And Methods
    A total of 378 teeth (126 central incisors, 126 lateral incisors and 126 canines) in 67 voluntary 20-35 year-old patients were selected. Three sites on each tooth (incisal edge, labial and lingual surfaces) were tested with an electrical pulp tester and responses were recorded. Data were analyzed by Repeated Measure ANOVA test.
    Results
    The central teeth showed significantly lower sensation threshold than lateral and canine teeth (P<0.001). The incisal edge of tooth were significantly more sensitive compared to labial and lingual surfaces (P=0.008).
    Conclusion
    This study showed that the optimum site for placement of pulp tester probe was incisal edge.
    Keywords: Pulp tester, Probe, Anterior teeth
  • Pages 202-210
    Background And Aims
    The purpose of this experimental study was to investigate the shear bond strength of three new adhesive systems to enamel and dentin of permanent human teeth using three new etch and rinse and self-etch adhesive systems.
    Materials And Methods
    Sixty intact caries-free third molars were selected and randomly divided into 6 groups. Flat buccal and lingual enamel and dentin surfaces were prepared and mounted in the acrylic resin perpendicular to the plan of the horizon. Adhesives used in this study were Tetric N-Bond, AdheSE and AdheSE-One F (Ivoclar/Vivadent, Schaan, Liechtenstein). The adhesives were applied on the surfaces and cured with quartz tungsten halogen curing unit (600 mW/cm2 intensity) for 20 s. After attaching composite to the surfaces and thermocycling (500 cycles, 5-55ºC), shear bond strength was measured using a universal testing machine at a crosshead speed of 0.5 mm/min. The failure modes were examined under a stereomicroscope. The data were statistically analyzed using T-test, one-way ANOVA, Tukey and Fisher's exact tests.
    Results
    In enamel, Tetric N-Bond (28.57±4.58 MPa) and AdheSE (21.97±7.6 MPa) had significantly higher bond strength than AdheSE-One F (7.16±2.09 MPa) (P<0.0001). Tetric N-Bond had higher bond strength than AdheSE but there was not any significant difference between them (P=0.093). In dentin, there were significantly differences among all adhesives (P<0.001). Tetric N-Bond (20.62±3.03 MPa) showed the highest and AdheSE-One F (6.54±1.13 MPa) had the lowest value. The bond strength in enamel was higher than that observed in dentin and the difference was significant in Tetric N-Bond (P=0.044) and AdheSE (P=0.000) groups. There were no significant differences in the mode of failures among groups (P>0.05).
    Conclusion
    Shear bond strength to dentin in Tetric N-Bond (etch and rinse system(was higher than self-etch adhesives (AdheSE and AdheSE-One F). The bond strength to enamel and dentin in two-step self-etch (AdheSE) was higher than one-step self-etch (AdheSE-One F).
    Keywords: Shear bond strength, Adhesive, Self, etch
  • Pages 211-216
    Background And Aims
    The aim of this in vitro study was to assess the shear bond strength of amalgam to dentin using four dentin adhesive systems.
    Materials And Methods
    One hundred human molars were selected. After enamel removal, a dentin cylinder with 3 mm thickness was prepared. Eighty specimens were resorted with amalgam and four dentin adhesive systems as follows (n=20): group 1, Scotch Bond Multi-Purpose; group 2, One Coat Bond; group 3, PQ1; and group 4, Panavia-F. In group 5, 20 specimens were resorted with amalgam and varnish as control group. The specimens were incubated at 37°C for 24 h. The shear bond strengths were then measured by using push out method. The data were analyzed by one-way ANOVA and post hoc Duncan's tests.
    Results
    Mean values for bond strengths of test groups were as follows: group 1=21.03±8.9, group 2=23.47±9, group 3=13.16±8.8, group 4=20.07±8.9 and group 5=14.15±8.7 MPa±SD. One-way ANOVA showed the statistically significant difference between the bond strengths of five groups (P=0.001). Post hoc Duncan's test showed significant difference between groups 1and 3 (P=0.008), groups 1 and 5 (P=0.019), groups 2 and 5 (P=0.0008), groups 4 and 5 (P=0.042), and groups 3 and 4 (P=0.018).
    Conclusion
    Results of this study showed that the bond strength of amalgam to dentin using One Coat Bond as dentin adhesive system was higher than that observed in other dentin adhesive systems.
    Keywords: Amalgam, Shear bond strength, Dentin bonding agents
  • Pages 217-223
    Background And Aims
    Increasing demands for health care's services on one hand and limited resources on the other hand brings about pressure over governments to find out a mechanism for fair and appropriate distribution of resources. Economic analysis is one of the appropriate tools for policy making on this priority. The aim of this study was to assess capital and consumption of oral health units of health care centers in Yazd city and comparing it with revenue of these centers and determining of cost effectiveness.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross sectional study, all health care centers of Yazd city with active dentistry department were evaluated. The data has been extracted from current documents in health care center of county based issued receipts and daily information registers.
    Results
    Expended cost for providing of oral hygiene services in second half of 2008 in 13 medical health centers of Yazd included active dentistry section was 557.887.500 Rials and revenue to cost ratio was about 34%. The most provided service was related to tooth extraction and the average of tooth restoration in each working day was 0.48.
    Conclusion
    With attention to low tariffs of dentistry services in medical health centers and paying subsidy to target groups, expenses of oral hygiene are always more than its revenue.
    Keywords: Cost analysis, Cost, Income, Oral health